RÄTT BILBARNSTOL PÅ RÄTT PLATS RÄDDAR LIV

Bilbarnstolen har med allt från bilens förutsättningar till tycke och smak att göra. Men det finns en utgångspunkt som är gemensam för alla - barn sitter absolut bäst i en godkänd och oskadad bilbarnstol.

BABYSKYDD 0-9 MÅNADER
En baby ska sitta fastspänd i ett så kallat babyskydd som är speciellt anpassat efter barnets storlek. Barnet ska färdas baklänges och kroppen ska vila stadigt och bekvämt med skydd för hela huvudet. Byt stol senast när barnets huvud når upp till kanten. Om babyskyddet placeras i passagerarsätet fram, är det väldigt viktigt att krockkudden är urkopplad.  

BILBARNSTOL 7 MÅNADER-4 ÅR
När barnet sitter stadigt utan stöd och kan hålla huvudet själv, är det dags att byta till en bakåtvänd bilbarnstol. Dagens bilbarnstolar är praktiska och fungerar i flera år. Skulle barnet trots det växa ur stolen snabbt så byt till en större modell. Barnet ska använda det bälte som hör till barnstolen. Sträck bältet och se till att "höftdelen" hamnar över låren och inte över magen. Stolen monteras bakåtvänd i framsätet eller baksätet. Kontroller om stolen är godkänd för framsätes- eller baksätesmontering.

BÄLTESSTOL/BÄLTESKUDDE 4 ÅR-12 ÅR
Barn som vuxit ur barnstol ska använda bältesstol eller bälteskudde till de är 10-12 år. Så länge skelettet inte är färdigutvecklat behöver barnet lyftas upp för att bilbältet ska skydda kroppen ordentligt. Enligt lag ska barn kortare än 135 cm använda denna form av skyddsanordning. Se alltid till att bältet hamnar rätt. Det ska vara sträckt och så nära kroppen som möjligt. Bältet ska sitta nära halsen, över bröstbenet och ner över låren - inte över magen. Ju närmare kroppen bältet sitter, desto bättre skydd får barnet. Försök att lätta på tjocka ytterplagg och dra bältets "höftdel" under kläderna.

Läs mer om Barn i bil.